Hammarbyhöjden

Architect:

General Achitecture

Location:

Hammarbyhöjden

Construction period:

2018-2020

Duration:

36 months

Form of tenure:

Flats

No. of housing units:

170

Commercial premises:

3

CO2 savings:

17 000 tonnes

A new development is planned at Hammarbyhöjden, near Hammarbybacken across from Hammarby sjöstad. New flats, day-care centres and a school will be constructed along a new road that will run between Finn Malmgrens väg and Kalmgatan. The alignment of the new road will continue to Hammarby sjöstad, across Hammarby fabriksväg, thereby contributing to a much-desired link between Hammarbyhöjden and Hammarby sjöstad. We would like to build solid wood residential housing at a central location of this new development. Our proposal highlights a political desire for a typology that reflects both the character of Hammarby sjöstad and the transparent, verdant cityscape characteristic of Hammarbyhöjden. These new buildings will be placed in such a way that they will have a minimal impact on the forest along a residential street. This is also where entrances to stairwells and ground-floor flats will be located. The residential street is partly tarmacked with a narrow private zone adjacent to the buildings and communal spaces suitable for allotments and playgrounds. This communal, combined courtyard/residential street runs from the existing cycle path at the southwest end of the block to the new road alignment in front of the school. At the junction between the residential street and the new road, there will be a piazza suitable for a small coffee shop or restaurant. The tall, compact development along the new road alignment will give this development an urban character where it connects with the school. This is where we will build two-, three- and four-room housing units suitable for both small and large families. These will be a welcome addition to existing housing. An underground garage will be built underneath the buildings nearest the new road. Sheltered cycle parking will be arranged outdoors as well as in the garage. One 7-storey and one 8-storey building will be constructed along the new road and 6 residential buildings, each with one stairwell and 4 flats on each floor, are planned along the residential street. Larger flats feature windows in three directions and smaller flats in two directions. Balconies are overlooking the surrounding woodland and large rooms will have corner windows. The load-bearing structure is of solid wood and façades are wood-clad. Foundations are of a robust design and painted. The shingle-clad façade will turn grey with age. At the base of the roof is a painted balustrade that is part of a top floor terrace.