Strandparken

Folkhems hus vid Bällstaviken i Sundbyberg är unika. De är inte bara byggda av trä – arkitekterna har tagit med sig tanken med hållbara, klassiska material och former följa med hela vägen utifrån och in. Från fasad till köksbänk. Följ med in och titta! 

Husen i Strandparken är ritade av Wingårdh Arkitektkontor. Att det är något särskilt med husen syns redan på långt håll. Fasaderna är klädda med spån i cederträ, som grånar vackert med tiden. Den som följt bygget vet också att hela konstruktionen är av trä, hela vägen rakt igenom in till innerväggarna. Dessa är klädda med ett tunt lager gipsskiva, för att uppfylla nutidens strikta krav på brandsäkerhet. 

Träkänslan är alltså påtaglig överallt. Redan när du går in i trapphuset kommer du att märka det. Golv och trappsteg känns levande på ett sätt som ingen betong kan. Till och med ljudet är annorlunda, mjukare – solitt och dämpat som bara trä med många, täta årsringar kan låta. Inne i lägenheterna är det också tydligt att varje detalj är genomtänkt.

Arkitekterna har valt material som åldras vackert och tål att underhållas. Samarbetet mellan arkitekt och snickare märks direkt eftersom material och konstruktioner är genomtänkta ur alla synvinklar. Allt från golv till köksbänk kan slipas och behandlas om och om igen, och blir därför bara vackrare med tiden – trä är ju ett material som fortsäter att leva långt efter att träden är fällda. Du kommer också att se att det finns flera olika träslag. Istället för att bara välja ett enda har Wingårdhs varierat sig enligt tanken ”allt trä passar ihop”, vilket ger ett varierat och livfullt intryck. Friheten har också gjort att varje ändamål har fått styra valet av träslag. 

Ta gärna en tur ut på balkongen förresten. Också där är träkänslan påtaglig och det finns ett nästan omärkligt svaj som gör golvet skönt att gå på, som en solvarm brygga eller farstubron på ett gammalt timmerhus. De bastanta stålstagen förstärker konstruktionen, utan att göra den stum och okänslig. Självklart finns också inslag av andra material än solitt trä i Strandparken. Men också här har helhetstanken följt med.

Badrummet är kaklat med ett klassiskt kakel, vackert satt i ”tegelstenssättning” så att ytan ser ovanligt levande ut. Kanske påminner den om en fransk bistro? Den vita, släta glasyren kanske verkar onödigt blygsam, men det finns en idé bakom det också: med klassiska, hållbara och tidlösa uttryck behöver inga badrum göras om i förtid, något som ofta inträffar om man använt mer moderiktiga färger eller mönster.

Inget blir så snabbt omodernt som det ”moderna”. Istället tänker sig arkitekterna att varje boende sätter sin prägel på inredningen med möbler, textil, konst och belysning. Allt lätt utbytbart, och därmed hållbart.