Kungligt Statsbesök i Strandparken

Att trä är ett underbart, tyst och hållbart material som dessutom kan rädda klimatet, är något vi gärna delar med oss av: Den 18 Januari i år var Kungen, Islands president Guðni Jóhannesson med sina närmaste medarbetare, Sveriges Ambassadör Håkan Juholt och Sveriges Bostadsminister Peter Eriksson på besök i Strandparken för att få uppleva och diskutera våra miljövänliga bostäder.  

Det var en inspirerande förmiddag när vi gick runt i Strandparken och besökte en av de 64 lägenheterna i åttavåningshusen av trä. Under rundvandringen visade Kungen att han hade mycket kunskap om byggnadsvård och dessutom hade ett stort intresse för hur vi kan använda vår svenska skog och samtidigt rädda klimatet.  

Sandra Frank, Marknadschef på Folkhem talade om hur viktigt det är att hantera klimatfrågan inom byggindustrin  och om hur vi kan minska på vårt co2 utsläpp genom att välja trä istället för betong. Arne Olsson, Folkhems VD fortsatte med att berätta om alla fördelar med att bygga i ett levande material som trä. Men det är ju inte bara att trä är ett bar byggmaterial, det har också ett arkitektoniskt värde.  

Gert Wingårdh, Strandparkens Arkitekt och Charlotta Holm Hildebrand, tf förbundsordförande för Sveriges Arkitekter var därför inbjudna för att prata om trä ur deras perspektiv. De pratade om den svenska träarkitekturen och erfarenheten av att rita för trä. Gert gick bland annat in på Strandparkens unika utformning och hur de arbetat med flera olika typer av träslag för att ge ett varierat, livfullt uttryck som åldras med värdighet.  

Trä är onekligen ett mångfacetterat material som vi tror att det kommer att fortsätta att pratas om i Bessastadir (det isländska presidentpalatset), i Drottningholm och i riksdagens plenissal. Inte bara för vår skull, utan för vår planets skull.