folkhem
Folkhem
Om oss

Klimatsmart för världen - och för plånboken

2022-09-08
Att bygga hus i trä är bra för miljön och klimatet. Materialet väger mindre, vilket gör transporterna mer miljövänliga, och trä är ett återvinningsbart och naturligt material. Men framför allt så binder trähusen koldioxid – mycket koldioxid. Och även om själva byggnationen orsakar utsläpp så blir husen ändå faktiskt koldioxidpositiva.

Att bygga hus i trä är bra för miljön och klimatet. Materialet väger mindre, vilket gör transporterna mer miljövänliga, och trä är ett återvinningsbart och naturligt material. Men framför allt så binder trähusen koldioxid – mycket koldioxid. Och även om själva byggnationen orsakar utsläpp så blir husen ändå faktiskt koldioxidpositiva; husen kommer alltså att binda mer koldioxid än vi släpper ut under byggnationen av ditt nya hem.

Det här gör också att Tree House kommer att bli ett Svanenmärkt byggprojekt. Det är så klart trevligt i sig, men innebär också att du hos många banker får rabatt på din ränta – och därmed ett billigare boende.

Erbjudandet kan se lite olika ut beroende på bank, men vanligast är att huset ska vara Svanenmärkt eller att det är ett boende som är klassat i Boverkets energiklassificering A eller B. Hos vissa banker gäller erbjudandet även om byggnaden är en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad, enligt Sweden Green Building Council och somliga banker erbjuder också rabatt på bolånet om man bor i ett passivhus. Bäst är att gå till din bank och fråga hur just deras erbjudande ser ut.

Några exempel: I dagsläget erbjuder SEB 0,10 procentenhets rabatt. Swedbank erbjuder samma nivå på rabatten och likaså Nordea samt SBAB. Titta gärna in på respektive erbjudande på länkarna nedan och se om du kan göra en bra affär - både för ekonomin och klimatet.

Svanen tar ett större perspektiv

Folkhem är det första fastighetsbolag som tagit ett strategiskt affärsbeslut att enbart bygga i trä och således tagit ståndpunkt i miljö- & klimatfrågor. Att Svanenmärka våra projekt framledes är en viktig del av detta. Dock är det viktigt att poängtera är att energianvändning inte är den enda viktiga aspekten ur ett miljöperspektiv utan även saker som byggmaterial är viktigt att ta hänsyn till, vilket Svanenmärkningen blir en garant för. Vi hoppas att detta kommer bli en större motivation för konsumenter att aktivt välja Svanenmärkta bostäder.

Gröna bolån - få rabatt på räntan

Några exempel på banker som erbjuder Gröna bolån:

Handelsbanken

Nordea

SBAB

SEB

Swedbank