folkhem
Folkhem
Om oss

Fyra frågor till arkitekten!

Här berättar Fredric Benesch, en av arkitekterna bakom projektet på arkitektbyrån In praise of shadows, hur livet kommer se ut i Tree house.


  1. Hur har ni planerat för att livet ska bli så härligt som möjligt i Tree House?

- Vi har jobbat mycket med kvaliteten i boendet. En detalj jag tycker särskilt mycket om är de stora fönsterna. Lägenheterna har mycket funktion på liten yta och då hjälper stora fönster till att skapa rymd. Även balkongerna är generösa och planerade för att vara både privata och erbjuda vackra utsikter.

2. Och hur har ni tänkt invändigt i lägenheterna?

Inflödet av ljus och utsikterna kommer att överraska många, och de större lägenheterna har fönster i två eller tre väderstreck. Vi har dessutom en rad smarta planlösningar, till exempel större lägenheter med uthyrningsdel. Jag tycker också mycket om de ettor som har en avskiljbar sovrumsdel. Det är 141 lägenheter och jag tror att de allra flesta kan hitta ett hem de verkligen älskar här.

3. Vad tycker du är mest speciellt med att bo i ett hus av trä?

– Trä är ett material som ger många fördelar som människor kanske inte känner till. Förutom en klimatsmart stomme får man till exempel ett väldigt behagligt inomhusklimat och en dämpad och lugn ljudmiljö. En sak man också får på köpet är att det är väldigt enkelt och bekvämt att borra och skruva i väggarna i jämförelse med i hus av till exempel betong. Det är så klart också ett vackert material – och vi har valt synligt trä även i många interiöra detaljer för att låta naturen komma in i lägenheten.

4. Till sist, vilka tror du kommer att trivas här?

– Jag tror verkligen att svaret är alla. Det är nära tunnelbana och city, med cykelrum med cykelpooler för fraktcyklar och med möjlighet till garageplats för dem som har bil. Utsikten från många av lägenheterna är storslagen, mot skog eller mot stadslandskapet. Och det är något speciellt med att bo i ett hus av trä, en känsla som man nästan måste uppleva.

Vill du läsa mer om arkitektbyrån In praise of shadows kan du göra det här!