folkhem
Folkhem
Om oss

Fyra frågor till arkitekten!

Här berättar Katarina Lundeberg, en av arkitekterna bakom projektet på arkitektbyrån In Praise of Shadows, hur livet kommer att se ut i Sjöhusen.

Hur har ni planerat för att livet ska bli så härligt som möjligt i Sjöhusen?

På flera sätt. För det första har vi tagit fasta på områdets historik – här låg ett koloniområde och en handelsträdgård. Vi har arbetat med de stora balkongerna för att återskapa känslan av små trädgårdar. Balkongerna vetter mot vattnet eller mot gården i söder och är rymliga, för att verkligen kännas som ett extra rum – en träveranda i modern tappning.

Och hur har ni tänkt invändigt i lägenheterna?

Lägenheterna får stora fönsterpartier mot vattnet och mot gården. Dessutom får alla lägenheter fönster och ljus i flera väderstreck – vi vill ta in naturen inomhus. Och eftersom det är ett Folkhem-projekt har vi också arbetat extra mycket med trädetaljer inomhus.

Ja, vad tycker du är det mest speciella med att bo i ett modernt hus av trä?

Det är svårt att beskriva, men det är en skön känsla. Det känns sunt och friskt, ljudet är mjukt och värmen stannar kvar länge i väggarna. Det är som att bo i en skog, eller som i en solid kropp av trä.

Husen är iögonfallande utifrån. Berätta, fyller utseendet också någon specifik funktion?

Ja, det kommer att bli vackra byggnader. De inramade verandorna skapar känslan av att lägenheten verkligen förlängs med ett uterum. Och att naturen förlängs in i hemmet. Inramningen skapar också insynsskydd och en privat sfär, samtidigt som man kan njuta av utsikterna. Det ska kännas som att man bor där i träden.