Loudden

Architect:

Tham Videgård

Location:

Loudden

Construction period:

2025-2029

Duration:

39 months

Form of tenure:

Tenancies and tenant-owner flats

No. of housing units:

240

Commercial premises:

6

CO2 savings:

24 000 tonnes

Stockholm is expanding rapidly. The industrial site at Loudden on northeast Djurgården will be converted into housing within twenty years. We have envisaged an environmentally sustainable proposal for multi-storey wooden housing with the aim of investigating whether it is possible to construct tall buildings along the quayside in conjunction with a planned 6-storey housing development. In order to succeed, we believe that qualities should be added rather than removed, which requires a detailed study of location, vistas, sun angles, streetscapes and architectural features. Our proposal is based on the following parameters:

1. Designing a sustainable multi-storey residential block that is adapted to future climate changes.

2. Delivering a proposal for several 20-storey residential buildings along sections of the quay where they will not block the view from surrounding buildings.

3. Maximising sea views and daylight also for buildings situated behind the new development.

4. Creating preconditions for ground-floor commercial premises.

5. Defining the streetspace and make room for sunny, sheltered open-air cafés and restaurants.

Based on these parameters, we have selected a waterfront site at the northern end of Frihamnen. We propose 20-storey residential landmark buildings on the northern point that set the tone for the rest of the development. From the existing buildings behind the new development you will have a view of the water between the new residential blocks. This arrangement will also allow sunlight to enter the north-facing quayside pedestrian zone. The buildings will be joined together by means of a low- 3-storey-high foundation that accentuates the streetspace. The pleated shapes will allow communal spaces and open-air restaurants to be placed in sheltered, sunny positions. All buildings will be made from Swedish wood throughout, from load-bearing structures to façades and windows. The roofs on the lower sections will be covered in succulents that will store stormwater and sun cells will be placed on top of the tallest buildings. We also propose a glazed-in rooftop garden on each building that can be used for communal activities.