Så påverkar trähus våra sinnen
Forskning visar att vårt välbefinnande ökar av att bo i trähus. Både genom den
upplevelse det är att bo i ett sådant hus men också i hur miljön fysiskt påverkar oss.
Tomas Nord förklarar hur det fungerar.
- Upplevelsen: Det är hur vi kognitivt uppfattar ljus, strukturen, ytor och till exempel värme i den miljö vi befinner oss i
- Påverkan: Det är den rent fysiska delen som kan kopplas till exempelvis partiklar och temperatur samt hur det påverkar den fysiska kroppen.
I en boendemiljö sammanfaller både upplevelse och miljö och beroende på vilket materialval man då gör kan man påverka detta positivt eller negativt. Det är här trähus blir intressanta.
Skogen påverkar oss positivt
Sedan tidigare vet vi att skogen har en positiv påverkan på människan. Den är avslappnande, har en återhämtande effekt och vi blir avstressade genom att befinna oss i skogen. Det beror på att vår hjärna och kropp ”känner igen sig” i skogen. Vi har ju genom större delen av mänsklighetens historia befunnit oss utomhus och nu har forskning under de senaste åren visat att det finns en korrelation mellan skogen OCH sågade trävaror som också har en avslappnande och lugnande effekt precis som i skogen.
Så enkelt uttryck: genom att ”flytta in” skogen inomhus kan vi påverka både den kognitiva och fysiska upplevelsen på ett positivt sätt.
Tre starka argument för trähus
De är varma och behagliga
De har en ytstruktur som gör att man blir lugn och trygg
De har en energi- och luftbuffrande effekt