Folkhem byggstartar 64 bostäder i Bagarmossen
Folkhem inleder byggnationen av bostadsprojektet Skogsvaktaren vid Nackareservatet i Bagarmossen, ett massivträ-projekt ritad av prisbelönta arkitekten Carmen Izquierdo. Med nära 50 procent av bostäderna sålda redan vid säljstart och ett starkt fokus på hållbarhet, bidrar Skogsvaktaren till att möta efterfrågan på större familjebostäder samtidigt som projektets klimatnytta uppskattas till cirka 1800 ton CO2.
– Vi är stolta över att projektet tagits emot så väl, trots utmanande omvärldsförutsättningar. Det är ett tydligt kvitto på att vi skapar behovsnytta och möter efterfrågan på större bostäder för familjer, säger Åsa Björnsdotter Olsson, ansvarig projektutvecklare på Folkhem.
Skogsvaktaren bidrar med en beräknad klimatnytta om cirka 1.800 ton CO2. Detta uppnås dels genom att undvika utsläpp jämfört med konventionellt byggande i betong, samt via kolinlagringen i husets stomme. I samarbete med entreprenören MVB Öst AB strävar Folkhem efter att ytterligare öka klimatnyttan, bland annat genom användning av biobaserad isolering.
Markarbeten inleds i juni, och i november påbörjas monteringen av husets trästomme i fem våningar. Området präglas av den närliggande Nackareservatets skog, och grannen – förskolan Mumindalen – ser fram emot att följa byggnationen av husen som kommer dofta träslöjdssal samt även kan bidra med överblivet trä som snickerimaterial till barnen.
– Folkhem strävar efter att vara en ledande aktör inom hållbart byggande och tar ett aktivt ansvar för den gröna omställningen. Alla projekt ska driva utvecklingen framåt och inspirera till mer hållbara lösningar, säger Anna Ervast Öberg operativ chef på Folkhem.
Hon fortsätter:
– Tidigare under våren påbörjade Folkhem byggnationen av ytterligare ett bostadsprojekt med massivträstomme, Sjöhusen med 62 bostäder, vilket tillsammans med Skogsvaktaren utgör ett tydligt styrkebesked för både Folkhem och träbyggnadssektorn. Våra projekt ger oss möjlighet att konkretisera värdet av koldioxidinlagring i fastigheter och att öka användningen av biobaserade material. Det är avgörande steg i den gröna omställningen och ett exempel på hur samverkan och innovation kan skapa hållbart samhällsbyggande.
Folkhems ägare Nordr, ser byggstarten som ett bevis på att hållbart byggande är möjligt även särskilt i utmanande tider.
– Med dessa två projekt, som totalt omfattar 126 bostäder i massivträ, visar Folkhem att det är möjligt att kombinera hållbarhet, funktionalitet och samhällsutveckling, säger Mårten Othérus, vd Nordr Sverige AB.