folkhem
Folkhem
Om oss

Nordr förvärvar Folkhem från Rikshem

Nordr är en av Nordens ledande bostadsutvecklare och har en tydlig hållbarhetsprofil. Nu tar Nordr ett stort steg mot att bli ledande också i hållbar utveckling av flerbostadshus i trä genom att förvärva samtliga aktier i Folkhem. Ambitionen är att växla upp Folkhems närvaro på Nordrs huvudmarknader i Sverige och Norge – Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo, Trondheim, Stavanger och Bergen.

Folkhem har sedan ett drygt årtionde beslutat sig för att bara bygga i trä - något som visat sig framgångsrikt. Folkhem är i dag en expert och ledande i utvecklingen av stora trähusprojekt i Stockholmsregionen med ett välkänt och omtyckt varumärke.

Flaggskeppsprojektet Cederhusen ligger i Hagastaden och är med sina 245 bostäder i massivträ ett av världens största i sitt slag. Cederhusen har utsetts till Årets Bygge 2022, Årets Stockholmsbyggnad 2023 och har fått stor internationell uppmärksamhet med besök från alla världens hörn.

- Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge med hållbar utveckling av flerbostadshus i trä, säger Biljana Pehrsson, VD för Nordr Sverige.

Målet är att bevara och förstärka Folkhems unika identitet som återspeglas i genomarbetad arkitektur, fokus på hantverksskicklighet och stark innovationsanda. Folkhem deltar i flera forskningssamarbeten och är en spjutspets i utvecklingen av storskaligt trähusbyggande.

Folkhem har över 1 600 byggrätter i Stockholm, Sundbyberg och Uppsala som ska realiseras de kommande åren. Parallellt planeras nya markförvärv.

- Vi ser ett intresse för stora trähusprojekt i alla nordiska storstäder. Jag ser fram emot en ökad satsning på trähus tillsammans med Nordr, för hävstångseffekt på innovationsarbete och specialistkunskap, samt möjligheter till fina samarbeten i projekt, säger Anna Ervast Öberg, operativ chef Folkhem.

Nordr och Rikshem har ägt Folkhem tillsammans sedan 2017, efter att dåvarande Veidekke Bostad köpte hälften av aktierna i JV-bolaget Boostad bostad.

- Vi har haft en fin utveckling i jv:t men gör nu bedömningen att nästa steg för Folkhem bäst tas genom att Nordr själva driver verksamheten vidare. Avvecklingen av detta joint venture innebär att Rikshem fortsätter renodla affären att bedriva en långsiktig verksamhet med fokus på att utveckla vårt befintliga bestånd av hyres- och samhällsfastigheter, säger Anette Frumerie, vd Rikshem.

Affären kommer att prövas av Konkurrensverket, som väntas ge besked under oktober månad.