folkhem
Folkhem
Om oss

Arkitekterna har ordet

Själva känslan i Hagastaden är urban med starka influenser och inspiration från Michigan Avenue i Chicago. Cederhusen utför en oas av trä i denna miljö. Arkitekterna på General Architecture som ritat Cederhusen berättar hur de tänkt.

Arkitekturen

Arkitekterna Josef Eder och John Billberg på General Architecture har ritat Cederhusen.

Själva känslan i Hagastaden är urban med starka influenser och inspiration från Michigan Avenue i Chicago. Cederhusen utgör en oas av trä i denna miljö. Det finns många fördelar med att bo i trähus, menar John Billberg. Till exempel är det en miljö som upplevs varm, tack vare träet som material. Människor relaterar till trä. Erfarenheten visar att vi uppfattar det som en behagligare klimatmiljö att vara i. Att stiga in genom entrén ger en speciell känsla och doft. Den appellerar till oss människor.

De här husen är unika i sitt sammanhang. Hagastaden är en väldigt speciell stadsdel och Cederhusen kommer vara dess varma hjärta, avser Josef Eder. Redan i huvudentrén är all inredning inbäddad i trä, vilket ger en tydlig karaktär och känsla av naturen när man kommer in i sin bostad.


Vi har jobbat med trägolv, listverk, träinfattningar av olika slag för att verkligen förhöja känslan av trä. Den det är inte meningen att det ska se ut som en bastu, utan vi vill ha en balans. Träet ska fungera tillsammans med andra material.

Josef Eder

John Billberg tror att bara man närmar sig Cedehusen så kommer man märka att det är ett trähus man bor i. Träet speglar sig inte bara i stommen utan även i fasaden. Speciellt i Hagastaden med ganska höga hus och en del hårda ytor. Där kompletterar träet stenstadens uttryck och skiljer sig från resten av området. Samtidigt ska Cederhusen fungera som en förlängning av det traditionella Vasastan med sin stenstadsbebyggelse och klassiska våningar, menar Josef.