Hållbarhetsbrutalism i Rosendal
Rosendal är en klimatpositiv stadsdel där varje byggaktör måste uppfylla strikta krav för att minska CO2-utsläpp, och där varje beslut i byggprocessen tas med hänsyn till den största möjliga klimatnyttan.
“Vi lockades av kommunens höga ambitioner och hur tävlingen var utformad,” säger Anna Ervast Öberg, operativ chef på Folkhem. Designprocessen skulle i detta fall utgå ifrån klimatvärden snarare än en visuell idé, vilket innebar en möjlighet att utmana och utveckla byggprocessen.
”Varje beslut, från val av konstruktionssystem till ytterklädnad, påverkas av klimatkalkylen,” säger projektets arkitekt Carmen Izquierdo.
För att uppnå de ambitiösa klimatmålen behöver vi, utöver att utmana byggnormen, också förändra våra beteenden. I Lignum ritar vi in gemensamma utrymmen, som en centralt placerade tvättstuga, som gör det möjligt för de boende att minska sin klimatpåverkan samtidigt som det underlättar vardagen. Här erbjuder vi ett val – om alternativen inte finns, kan man inte heller välja den hållbara livsstilen.
”Vi människor har normaliserat en standard som vi inte längre har råd att upprätthålla, varken klimatmässigt eller ekonomiskt. Som att varje lägenhet som standard ska ha tvättmaskin och torktumlare. Vitvaror är en av de största posterna i klimatkalkylen, vilket gjorde att vi behövde tänka om kring förväntningarna på vad en bostad utrustas med,” säger Anna.
För Folkhem är detta första gången vi inkorporerar en plattform som möjliggör nya beteenden och driver utvecklingen av hur vi kan bo och hur vi använder våra hem kopplat till klimatfrågan. Men trots den höga tekniska nivån och den innovationsdrivna processen är det fortfarande viktigt att bevara ambitionen och den höga svansföringen vad gäller arkitekturen – det som kännetecknar ett Folkhem.
“Genom hantverksmässighet och genomtänkt arkitektur sammanfogas alla komponenter till vackra och funktionella bostäder. Vi kallar det hållbarhetsbrutalism – en estetik som inte bara är funktionell utan också är ärlig och avskalad, som berättar om designprocessen och reflekterar tidens möjligheter,” säger Anna.
”Det är fint att kommunens vision för Rosendal rimmar så väl med idén om det svenska folkhemmet – och nu ska vi bygga Folkhem i Uppsala. Det finns en koppling till det historiska och ett värdefullt eko i ordet,” säger Carmen.
Rosendal fungerar som en testbädd för framtidens boende – ett område som står för innovativt driv och hållbara lösningar. Det är en naturlig plats för Folkhem är en del av detta område, som redan har denna profil.
”Lignum kommer att vara unikt och vägvisande i vår portfolio. Det är mer än ett boende – det är ett sätt att leva. Allt sammantaget skapar vi bostäder som inte bara speglar vårt hantverk och vår hållbara livsstil, utan också inbjuder till en gemenskap där varje boende är en del av en större helhet,” avslutar Anna.